Van HDTV naar Ultra HDTV (UHDTV)

Leidschendam, 10 september 2012 – De ontwikkelingen in de tv wereld staan niet stil. Na de intrede van de flat screen televisies en de invoering van HDTV is Full HD langzamerhand de norm geworden bij de aanschaf van nieuwe toestellen. Ook LED en 3D worden bij vele toestellen ingebouwd maar deze laatste twee technieken lijken niet doorslaggevend bij de keuze voor een bepaald type televisie.

De nieuwe ontwikkeling op het gebied van beeldkwaliteit heet Ultra HDTV en is in feite de opvolger van HDTV. Het is een HD-formaat dat werkelijk zijn gelijke niet kent. Het japanse NHK is de motor achter de ontwikkeling en Ultra HDTV (UHDTV) komt in twee varianten: een 4K variant (3840×2160 resolutie) en een 8k variant (7680 x 4320 resolutie).

De 4K kwaliteit vereist echter wel meet bandbreedte en de introductie zal pas plaatsvinden wanneer de bandbreedte naar de consument hiervoor geschikt is. Wanneer gebruik wordt gemaakt van compressie technieken als HEVC (H.265) is de verwachting dat Ultra HD op de bandbreedte waarvan de huidige HD kanalen gebruik maken.