Trends en ontwikkelingen in de hospitality branche voor 2017

Aangezien er diverse trends in de hospitality c.q. de hotel branche te zien zijn en er ook nogal wat ontwikkelingen gaande zijn hebben we deze voor u verzameld en op een rij gezet. Welke veranderingen gaan we zien in hotels in de komende jaren, te beginnen in 2017?
Een van de belangrijkste ontwikkelingen in onze maatschappij is de individualisering. Bij het maken van keuzes wordt steeds minder rekening gehouden met anderen, het individu is steeds uitgesprokener is wat hij of zij wil en dit komt tot uiting in haar keuzes. Lifestyle wordt steeds belangrijker. Wat betekent dit voor de hospitality en hotel branche?

De kracht van een duidelijk concept.

Concepten en thema’s worden steeds belangrijker en we zien dit duidelijk terug in het aanbod van hotels. Boutique hotels zijn hier een mooi voorbeeld van. Het zijn hotels die duidelijk worden bezocht door een bepaalde groep mensen, op zoek naar een hotel met een eigen, luxueuze sfeer en niet onderdeel van een keten of grotere groep hotels. We zijn steeds meer op zoek naar onderscheidend vermogen en exclusiviteit. Definitie en uitvoering van een concept is in feite ook een specifieke propositie en gericht op een bepaalde doelgroep.

Persoonlijke ervaring staat voorop.

Doordat er steeds duidelijkere eigen keuzes worden gemaakt en mensen zich via bijv. sociale media hebben verdiept in het hoe en waarom van hun keuze is dit direct van invloed op de verwachting. Aan het hotel om deze verwachting waar te maken. Slaagt men hierin dan is het verblijf voor de hotelgast geslaagd en is er bovendien de kans op een positieve online review.

Gezondheid en wellness doen steeds serieuzer hun intrede in hotels.

Gezond leven wordt steeds belangrijker en heeft ook zijn effect op het verblijf in een hotel. In het midden en luxe segment zien we steeds meer hotel die wellness hebben omarmt. Spa’s en jacuzzi’s in de hotelkamers en veelal een gezamenlijk gym of fitness ruimte. Laten we trouwens ook het menu van het hotel restaurant niet vergeten wat ook een impuls heeft gekregen van biologisch voedsel, glutenvrij etc.

In-room technologie, communicatie en entertainment worden steeds belangrijker.
Snelle en stabiele wifi wordt steeds belangrijker voor de hotelgast. Zowel in de hotelkamer als in openbare ruimten zoals de lobby. Indien dit niet het geval is krijgt het hotel de rekening direct gepresenteerd op de sociale media. Vaak in de online reviews. In de hotelkamer gaan we zien dat in-room technologie steeds verder wordt uitgebreid. De smartphone gaat hier een belangrijke rol in spelen, met name op het gebied van verlichting, airco en de Smart tv. De hotel tv dient Smart functionaliteit te bezitten en gaat fungeren als spil in de communicatie en entertainment.

Laten we bovendien niet vergeten dat het stopcontact bij veel hotels het kind van de rekening is, er zijn er te weinig van en ze zijn ook vaak niet makkelijk bereikbaar. Sommige zitten achter het tafeltje naast het bed of nog erger achter een kast. Aangezien de gemiddelde hotelgast twee apparaten met zich meeneemt die opgeladen moeten worden is dit een punt van aandacht.

De hotels die steeds beter gaan inspelen op het gebruik van de Smartphone zullen een streepje voor hebben en echt zorgen voor klantenbinding.

Goed online zichtbaar zijn is essentieel voor hotel boekingen.

Hotels worden vandaag de dag geboekt op basis van hun online presentatie. Is het hotel zichtbaar op sites als Booking.com, Tripadvisor of Google? Zo ja, dan is de eerste stap gezet. Inspireren de foto’s of  filmpjes de potentiële boeker en zijn ook de online reviews in orde? Zo ja dan is er een goede kans dat uw hotel wordt geboekt. Slaagt u er ook in om het verblijf van uw gast tot een succes te maken dan heeft u een grote kans dat deze u positief zal beoordelen en wellicht dit zal delen waardoor uw inspanning zich terugbetaalt in terugkerende boekingen.